Cirok Termesztése

  A cirok (Sorghum bicolor) egy fontos
növény a világ száraz területein, mivel jól tűri a szárazságot és a forró
klímát. A cirokot főként élelmiszertermelésre és takarmányozásra használják,
de az iparban is felhasználható például bioüzemanyagok előállítására. A
cirokt termesztése viszonylag egyszerű, de néhány fontos lépést érdemes
betartani annak érdekében, hogy jó termést hozzon a növény. Először is ki
kell választani a megfelelő termőterületet: a ciroknak napos helyre van
szüksége, és jól bírja a homokos, kavicsos talajt. Fontos, hogy a talaj
legyen jó vízelvezetéssel rendelkező, mert a cirok nem szereti az állandó
nedvességet. A vetést általában tavasszal végezzük, amikor már meleg az idő.
A magokat kb. 2-3 cm mélyre kell elvetni, és kb. 30-40 cm távolságra
egymástól. Fontos rendszeresen öntözni a növényeket, különösen a kezdeti
növekedési időszakban. A cirok gyorsan nő és elég magasra is megnőhet, ezért
érdemes támrendszerrel ellátni őket, hogy ne dőljenek el vagy ne sérüljenek
meg a szélben. Amikor a növények elérnek egy bizonyos magasságot és
virágzanak, akkor elkezdhetjük figyelni az érésüket. A cirokot akkor érdemes
betakarítani, amikor már megértek a magok és az alsó levelek sárgulni
kezdenek. A betakarítás után jól szárítsuk meg a termést, majd szedjük le
róla az apróbb részeket és hagyjuk tovább szárítódni. Összességében tehát a
cirok termesztése nem túl bonyolult folyamat, de néhány fontos lépést érdemes
betartani annak érdekében, hogy jó eredményt érjünk el. Ha ügyesen gondozzuk
és időben betakarítjuk a növényt, akkor szép termést takaríthatunk be belőle.