Az almafa metszése fontos feladat a
gyümölcsfa egészségének és terméshozamának fenntartása érdekében. A megfelelő
időben és módon végzett metszés segíti az almafa növekedését, formáját és
termését. Az első lépés a metszési időpont kiválasztása. Az almafa legjobb
télen, a nyugalmi állapotban van metszeni, de kerülni kell a fagykárokat
okozó hidegebb napokat. Az ideális időt az alvó rügyek megjelenése jelzi. A
következő lépés a megfelelő eszköz kiválasztása. Fontos, hogy éles
metszőollót használjunk, hogy ne sértsük meg az ágakat. A harmadik lépés a
metszés céljainak meghatározása. Az almafa metszése során célok lehetnek
például az elöregedett vagy beteg ágak eltávolítása, a fa forma korrigálása
vagy a terméshozam növelése. A negyedik lépés a helyes technika alkalmazása.
Általában az almafát úgy metszik, hogy kialakítják a fa középső ágrendszerét
(vagyis a főágakat), majd ezekről indulnak ki a mellékágak. Végül fontos,
hogy figyeljünk az utólagos gondozásra is. Például érdemes rendszeresen
permetezni és tápanyagokkal ellátni az almát nagyobb terméshozam és jobb
egészség érdekében. Összességében az almafa helyes metszése kulcsfontosságú
annak érdekében, hogy egészséges és bőséges termést hozzon. Ha nem vagyunk
biztosak a metszésben, érdemes szakember segítségét kérni.