Citrom Oltása

  A citrom oltása egy egyszerű, de
hatékony módszer a különböző citromfajták termesztésére. Az oltás lényege,
hogy egy egészséges és erős gyökérzetű növény (az alany) és egy kívánt
fajtájú citromfa (a záport) összenövesztése révén lehetőségünk nyílik olyan
gyümölcsöt termelni, amelynek az íze, mérete vagy ellenálló képessége jobb,
mint az eredeti növénynek. Az első lépés az alany kiválasztása. Egy jó alany
több szempontból is ideálisnak kell lennie: ellenálló a különböző
betegségekkel és kártevőkkel szemben, jó víz- és tápanyagellátottságot
biztosít, valamint jó tapadási pontokkal rendelkezik a záport számára. A
következő lépés az alany megfelelő metszése. A metszés során egy bizonyos
magasságban levágjuk az alanyt, majd ráültetjük a záport. Fontos, hogy a
metszés során tiszta és éles szerszámot használjunk, hogy ne károsítsuk a
növényeket. Miután sikeresen összenövesztettük az alanyt és a záport, fontos
gondoskodnunk a frissült növényről. Rendszeres öntözéssel, tápanyagokkal való
ellátással és megfelelő fényviszonyok biztosításával segíthetjük a növények
fejlődését. Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy idővel ápolnunk kell a
citromfát: metszeni, trágyázni és gondoskodni róla ahhoz, hogy egészséges és
termékeny maradjon. Összességében tehát a citrom oltása egy remek módszer
arra, hogy saját igényeink szerint alakítsuk ki a citrusfák termesztését. Bár
kezdők számára kihívást jelenthet, de kitartó munka és odafigyelés révén
bárki képes lehet sikeresen oltani citromfát.