Datolyapálma

  A datolyapálma egy trópusi növény,
mely gyümölcse, a datolya, az emberiség egyik legősibb élelmiszere. A
datolyapálma főleg Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, de ma már
szinte az egész világon termesztik a meleg éghajlatú területeken. A
datolyapálma termesztése viszonylag egyszerű, de időigényes folyamat. Az első
lépés a magok beszerzése és csemetévé nevelése. A magokat először be kell
áztatni meleg vízbe, majd megfelelő talajba kell ültetni őket. A csemetéknek
sok napfényre van szükségük, ezért fontos naponta legalább 6 órát kint
tartani őket. Amikor a csemeték már elég nagyok és erősek, átültethetjük őket
nagyobb edényekbe vagy a kertbe. Fontos gondoskodni arról, hogy mindig
elegendő vízzel öntözzük a növényeket, de ügyeljünk arra is, hogy ne álljon
meg a víz a gyökerek körül. A datolyapálma virágzás után gyorsan gyümölcsöt
hoz. A datolya érettségét könnyen felismerhetjük a sárga vagy vörös színű
héjból. Ha leszedjük a datolyát, érdemes figyelni arra, hogy ne sérüljön meg
a héja, mert könnyen penészesedhet. A datolyapálma rendkívül tápláló
gyümölcsöt ad nekünk, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul
nagyon finom is! Ha tehát szeretnél otthon termeszteni egy exotikus növényt
és élvezni annak finom gyümölcsét, próbáld ki a datolyapálmát!