A dijoni mustár egy francia eredetű,
pikáns ízű mustárfajta, melyet általában dijoni városából származó
mustármagból készítenek. Ez a fajta mustár jellegzetesen sima állagú és
enyhén csípős ízű, sokak szerint a legfinomabb és legkülönlegesebb mustár az
összes közül. Az első lépés a dijoni mustár elkészítésében a mustármag őrlése
és keverése ecettel vagy borral. Ezután hozzáadnak más fűszereket is, mint
például sót, borsot, vagy akár cukrot is, attól függően, hogy milyen sűrűségű
és ízű mustárt szeretnénk készíteni. Fontos megemlíteni, hogy a dijoni mustár
készítése hagyományos technikát igényel, és nem mindegyik mustár ugyanolyan
minőségű. A legjobb dijoni mustár valódi dijoni mustármaggal készül, melynek
íze és aromája egyedülálló. A dijoni mustár sokféleképpen felhasználható:
tökéletes kísérője lehet hideg húsoknak vagy sajtoknak, de szendvicseken és
salátákban is remekül mutat. Emellett rengeteg recept létezik, amiben ezt az
ízletes fűszeres mártást használhatjuk. Végül fontos kiemelni, hogy a dijoni
mustár számos egészségügyi előnnyel is jár. Gazdag tápanyagforrásnak számít,
jó forrása a rostoknak és antioxidánsoknak is. Emellett segíthet az emésztési
problémák enyhítésében is. Összességében tehát elmondható, hogy a dijoni
mustár egy igazi gasztronómiai kincs, melynek pikáns íze és sokoldalú
felhasználhatósága miatt érdemes kipróbálni. Legközelebb tehát ne felejtsük
el beszerezni egy üveg finom dijoni mustárt a konyhánkba!