A gomba elrakása üvegbe egy nagyszerű
módja annak, hogy meghosszabbítsuk a gomba szezonját és élvezhessük az ízüket
egész évben. Az üvegbe tartósított gombák sokáig frissek maradnak, és könnyen
hozzáférhetővé válnak a főzés során. Először is fontos, hogy csak friss és
egészséges gombát használjunk a tartósításhoz. Mossuk meg alaposan a
gombákat, majd vágjuk fel őket szeletekre vagy negyedekre, attól függően,
hogy milyen formában szeretnénk őket tárolni. Ezután pároljuk meg a gombákat
néhány percig, hogy kicsit összeessenek és elveszítsék nedvességüket. Ezzel
megelőzzük, hogy túl sok lé maradjon a tartósított gombákban. Ha szeretnénk
ízesíteni a gombákat, most tehetjük hozzá az fűszereket, például fokhagymát,
rozmaringot vagy borsot. Ezáltal még gazdagabb lesz az ízük. Végül tegyük át
a gombákat sterilizált üvegekbe és töltsük fel őket olajjal vagy ecettel.
Fontos, hogy az összes gomba jól legyen befedve a folyadékkal, hogy ne
szaporodjanak el benne baktériumok. Az üvegeket zárjuk le szorosan és
tároljuk őket hűvös, sötét helyen. Így akár több hónapig is eltarthatnak
anélkül, hogy elveszítenék frissességüket vagy ízüket. Összességében tehát
nagyon egyszerű és praktikus módszer a gomba elrakása üvegbe, amely lehetővé
teszi, hogy egész évben élvezhessük kedvenc gombaételeinket. Érdemes
kipróbálni!