Gomba Szárítása

  A gombatúrák egyik legnagyobb öröme
az, ha a frissen szedett finom gombákat hazaviszed és télen is élvezheted az
ízüket. Az egyik legjobb módszer a gombák tartósítására a szárítás. Az első
lépés a gombák kiválogatása. Fontos, hogy csak friss és egészséges gombákat
használjunk szárításra, mert a rossz minőségű vagy rothadt gombák nemcsak
rossz ízt adnak, de akár veszélyesek is lehetnek az egészségre. A következő
lépés a gombák tisztítása és felvágása. Mossuk meg alaposan a gombákat, majd
vágjuk őket vékony szeletekre vagy negyedekre attól függően, milyen
vastagokat szeretnénk. Ezután következik a szárítás folyamata. A
legegyszerűbb módja a gombák szárításának az otthoni sütő használata.
Előmelegített sütőben tegyük ki a felvágott gombákat egy sütőpapírral bélelt
tepsire, majd hagyjuk őket szárítódni alacsony hőfokon (kb. 50-60 °C) néhány
órán át. A szárítás időtartama függ a gomba vastagságától és a sütő
teljesítményétől is. Ha nincs otthon sütőnk vagy szeretnénk profibb eszközt
használni, akkor beszerezhetünk egy speciális gomba-szárítógépet is. Amikor a
gombák teljesen kiszáradtak (olyanok lesznek, mint a chips), tegyük őket
légmentesen zárható dobozba vagy üvegbe. Tartsuk távol a nedvességtől és a
napfénytől, hogy hosszú ideig eltarthassák az ízüket. Így könnyedén
elkészíthetjük saját szárított gombáinkat otthon, és akkor is élvezhetjük
őket, amikor épp nincs friss gomba az évszaknak megfelelően. Jó étvágyat!