A hagymamártás egy egyszerű, de
nagyszerű alapmártás, amely számos ételhez kiváló kiegészítő lehet. A hagyma
jellegzetes íze és aromája feldobja a legunalmasabb ételeket is, ráadásul
könnyen elkészíthető otthon is. Elkészítése egyszerű: először vágjunk finomra
egy nagy fej hagymát, majd pirítsuk meg kevés olajon vagy vajon aranybarnára.
Fontos, hogy lassú tűzön pirítsuk, hogy a hagyma ne égjen oda. Ha elkészült,
szórjunk rá egy evőkanál lisztet, majd keverjük össze és pirítsuk további pár
percig. Ezután öntsünk hozzá fokozatosan 2-3 dl tejet vagy tejszínt, és
folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Forraljuk fel, majd keverjünk
hozzá ízlés szerint fűszereket (só, bors, szerecsendió) és esetleg egy kis reszelt
sajtot is. Ha sűrűbb mártást szeretnénk, adjunk hozzá még lisztet vagy
keményítőt. A hagymamártást bármilyen körettel vagy húsétellel tálalhatjuk,
de akár levesekbe is tehetünk belőle egy kis kanállal a gazdagabb ízért.
Próbáljuk ki ezt az egyszerű receptet otthon is, és garantáltan nem fogunk
csalódni!