A káposzta savanyúság téli időszakban
készítése hagyományos és egészséges módszer a zöldségek tartósítására. A
savanyúságok nemcsak finomak, de tele vannak probiotikumokkal is, amelyek
segítik az emésztést és erősítik az immunrendszert. Az első lépés a káposzta
aprítása és besózása. Az apróra vágott káposztát kevés sóval összekeverjük,
majd hagyjuk állni egy ideig, hogy a só kinyerje belőle a nedvességet. Ez
segít abban, hogy a káposzta meglágyuljon és levet engedjen. Miután a
káposzta levet eresztett, jöhet a következő lépés: az üveg vagy cserépedény
előkészítése. Fontos, hogy a tárolóedényt alaposan mossuk és sterilizáljuk,
hogy elkerüljük a romlást. A következő lépésben már csak össze kell keverni a
káposztát ízlés szerinti fűszerekkel és zöldségekkel (pl. sárgarépa,
fehérrépa, fokhagyma) és az egész keveréket beletenni az előkészített
tárolóedénybe. Fontos, hogy jól préseljük bele a káposztát, hogy minél
kevesebb levegő maradjon benne. Végül pedig lezárjuk az üveget vagy
cserépedényt és hagyjuk állni egy ideig szobahőmérsékleten. A savanyúság
készítésének időtartama attól függ, hogy mennyire savanyú szeretnénk azt:
általában 1-2 hétig állni hagyjuk, de lehet hosszabb ideig is. Összességében
tehát a káposzta savanyúság téli időszakban való elkészítése egyszerű és
egészséges módszer a zöldségek tartósítására. Érdemes kipróbálni ezt a
hagyományos receptet otthon!