A kőrisfa egy nagyon gyakori és fontos
fafajta, melynek termése sokféle módon felhasználható. A kőris termése kis,
vörösesbarna diónak tűnő magvakból áll, melyekre az őszi hónapokban lehet
rálelni a fák alatt. Ezek a termések rendkívül táplálóak és egészségesek,
tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az egyik legismertebb
felhasználási módja a kőris termésének a készíthetünk belőle különféle
termékeket, mint például lekvárt vagy szörpöt. Ezek nemcsak finomak, de
egészségesek is, hiszen a kőris magas C-vitamin és antioxidáns tartalommal
rendelkezik. A lekvár és szörp mellett a kőris magjait is meg lehet enni,
például pirítva vagy sütve. A kőrisfa nemcsak az élelmiszeriparban
hasznosítható, hanem a gyógyászatban is. A kőris termése segíthet az
emésztési problémák enyhítésében, és csökkentheti az ízületi gyulladásokat
is. Emellett jó hatással van a szív- és érrendszerre is, segíthet csökkenteni
a vérnyomást és a koleszterinszintet. Összességében elmondható, hogy a kőris
termése sokszínűen felhasználható és rendkívül egészséges. Érdemes tehát
figyelmet fordítani erre a növényre az őszi hónapokban, és kihasználni annak
jótékony hatásait mind az étkezésben, mind pedig az egészségmegőrzés terén.