A lilakáposzta savanyúság egy finom és
egészséges étel, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. A savanyítás
folyamata során a káposzta erjesztése révén probiotikumokat hoz létre,
amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára és az emésztésre. Az első lépés
a lilakáposzta feldarabolása és sózása. A só segít kivonni a káposzta
nedvességét, így megpuhul és könnyebben erjed. Ezután jön a bedagasztás,
amely során összemorzsoljuk és megdolgozzuk a káposztát, hogy még jobban
kiürüljön belőle a nedvesség. A következő lépésben már csak pár egyszerű
hozzávalóra lesz szükségünk: fokhagyma, bors, babérlevél és esetlegesen más
zöldségek (pl. répa vagy paprika) ízlés szerint. Ezeket összekeverjük a
káposztával, majd üvegbe tesszük és jól összedolgozzuk. Fontos, hogy az üveg
tetejére tegyünk valamilyen súlyt, hogy a savanyúság alatt is maradjon
nedves. Végül hagyjuk állni legalább egy héten át szobahőmérsékleten vagy
akár hűtőszekrényben is, hogy az erjedés beinduljon. Minél tovább áll, annál
intenzívebb lesz az íze. Érdemes időről időre megkóstolni, hogy megtudjuk,
mikor ért el számunkra megfelelő savanyúság fokot. A lilakáposzta savanyúság
nemcsak finom és egészséges étel, de könnyen elkészíthető otthon is. Próbáljátok
ki ti is ezt az egyszerű receptet, és élvezzétek a természetes probiotikumok
áldásos hatásait!