A mák egy olyan növény, amelynek
magjait ételek készítésére használjuk. A mák számos fajtája létezik, amelyek
különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, például méret, szín és aromák
tekintetében. Az egyik legismertebb mákfajta a kék mák, amelynek jellegzetes
kék színe és enyhén édeskés íze van. Ezt gyakran használják sütemények
díszítésére vagy péksüteményekhez. A fehér mák másik népszerű fajta, amelynek
semleges íze van, és gyakran használják például kenyér vagy zsemle tetejére
szórva. A sötét színű mák is nagyon népszerű, amelynek intenzív íze van és
jól passzol például salátákhoz vagy tésztákhoz. Fontos megemlíteni a
pirosmákot is, amely erőteljes ízvilággal rendelkezik és gyakran használják
curry-khez vagy fűszeres ételekhez. Végül, de nem utolsó sorban van a zöld
mák, amely friss és kissé mogyorós ízű. Ezt gyakran használják például
salátákhoz vagy szendvicsekhez. Összességében a máknak többféle fajtája
létezik, mindegyik más-más ízzel és tulajdonságokkal rendelkezik. Érdemes
kipróbálni őket és az ízlésünk szerint választani a különböző mákfajták közül
az adott étel elkészítésekor.