Az orchideák gyökérzetének metszése
sokak számára ijesztő lehet, de valójában nem olyan bonyolult folyamat, mint
ahogy azt sokan gondolják. A gyökerek metszése segíthet az orchidea
egészségének fenntartásában és növekedésében, valamint segíthet a növény újra
virágzásra bírásában is. Először is fontos tudni, hogy mikor és hogyan kell
belevágni az orchidea gyökerébe. Általában tavasszal vagy nyár elején érdemes
elvégezni ezt a műveletet, amikor a növény aktívan növekszik. Első lépésként
távolítsuk el az orchidea edényéből, majd óvatosan távolítsuk el a régi
földet a gyökerekről. Az úgynevezett „luftgyökerek” vagy levegőben
lógó gyökerek könnyen felismerhetőek a többi gyökértől, hiszen sűrűbben
ágaznak el és fehér színűek. Ezeket az elhalt vagy rothadt részeket érdemes
eltávolítani, hogy ne fertőzzék meg az egészséges részeket. Ha vannak sérült
vagy rothadt gyökerek is, ezeket is vágjuk le. Fontos, hogy használjunk
steril eszközöket a metszés során, hogy elkerüljük a fertőzést. Vágás után
permetezzük be az orchidea vágott részeit egy sebkezelő szerrel vagy 3%-os
hidrogén-peroxiddal, hogy megelőzzük a fertőzést és segítsük a gyógyulást.
Miután elkészültünk a metszéssel, ültessük vissza az orchideát friss kis
cserépbe új földdel. Fontos, hogy ne tapossuk meg túlságosan a földet és ne
vigyük túlzásba a locsolást az újratelepített növény esetében. Összességében
tehát az orchidea gyökerének metszése nem olyan ijesztő feladat, mint sokan
hiszik. Fontos azonban betartani néhány alapvető szabályt és figyelni arra,
hogy csak az elhalt vagy rothadt részeket távolítsuk el. Ha ezt követjük,
akkor növényünk tovább fog virágozni és egészségesebben fog fejlődni.