A padlizsán egy rendkívül sokoldalú
zöldség, amely számos konyhakultúrában megtalálható és számos fajtája
létezik. A legismertebb fajták közé tartozik a hagyományos lila padlizsán, de
találkozhatunk fehér, zöld és csíkos változatokkal is. 1. Lila padlizsán: Ez
a legelterjedtebb fajta, amelynek héja sötétlila és húsa fehér színű.
Általában grillre vagy sütőbe téve készítik el, de lehet belőle krémleves
vagy mártás is. 2. Fehér padlizsán: Ennek a fajtának a héja fehér vagy
világosabb lila színű lehet, míg a húsa sárgás-fehér színű. Ízében enyhébb,
mint a lila padlizsáné. 3. Zöld padlizsán: Ennek a fajtának a héja zöld színű
és általában keserűbb ízű, mint a többi fajta. Gyakran használják párolva
vagy sült ételekben. 4. Csíkos padlizsán: Ennek a fajtának a héja csíkos
mintázatú lehet, általában lila és fehér csíkok váltakoznak rajta. Íze
hasonló az alap lila padlizsánéhoz. Összességében a padlizsánok sokfélesége
lehetővé teszi, hogy különböző módon használjuk fel őket az ételeinkben.
Kísérletezzünk bátran új receptekkel és fedezzük fel ezeknek az ízletes
zöldségeknek az sokoldalúságát!