A petrezselyem egy remek zöldfűszer,
amelynek számos egészségügyi előnye van. Sokan csak nyáron használják
frissen, de fontos tudni, hogy télen is könnyedén tudunk petrezselymet
tartósítani, hogy egész évben élvezhessük jótékony hatásait. Az egyik
legnépszerűbb módja a petrezselyem téli tartósításának a befagyasztás.
Először mossuk meg alaposan a petrezselyem leveleit, majd szárítsuk meg őket
alaposan papírtörlővel vagy konyharuhával. Ezután válogassuk szét a leveleket
és vágjuk apróra őket. Az aprított petrezselymet tegyük jégkocka tálcákba,
majd öntsünk rá hideg vizet, és fagyasszuk le. Így könnyedén adagolható lesz
a téli ételeinkbe. Ha inkább szárítani szeretnénk, akkor az apróra vágott
petrezselymet terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük be egy
alacsony hőmérsékletű sütőbe (kb. 50-60 fok) néhány órára. Fontos, hogy
gyakran keverjük át a leveleket, hogy egyenletesen szárítsák ki. Ha már
teljesen szárazak, őröljük meg őket és tároljuk légmentesen záródó üvegben a
tél folyamán. A petrezselyemnek nagyon magas a C-vitamin és K-vitamin
tartalma, valamint gazdag ásványi anyagokban is, mint például a vasban vagy a
kalciumban. Emellett segíthet csökkenteni a gyulladást és erősítheti az
immunrendszert is. Tehát ne hanyagoljuk el ezt a kis zöld növényt télen sem!
Tartósítsuk meg tavaszi frissességét egyszerű módszerekkel és élvezzük
jótékony hatásait egész évben.Így garantáltan egészségesebben és
változatosabban étkezhetünk télen is!