Shiitake Gomba Előkészítése

  A shiitake gomba egy nagyon finom és
tápláló gombafajta, amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni. Az előkészítése
azonban kicsit időigényes lehet, de megéri a fáradozást a végeredmény miatt.
Először is fontos, hogy csak friss shiitake gombát használjunk, mivel a
szárított változatuk nem lesz olyan ízletes és aromás. A gombákat alaposan
mossuk meg hideg vízben, majd vágjuk le a törzsüket és a tövüket. Ezután
szárítsuk meg őket papírtörlővel vagy konyharuhával, majd vágjuk őket
szeletekre vagy darabokra, attól függően, hogy milyen ételben szeretnénk
felhasználni. A shiitake gombát legtöbbször sütve vagy párolva készítik el.
Ha sütjük, akkor egy kevés olajon vagy vajon pirítsuk meg őket addig, amíg
aranybarnák lesznek. Ha pároljuk, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet vagy
szójaszószt, hogy még ízletesebb legyen. A shiitake gomba remekül passzol
sokféle ételhez, például tésztákhoz, rizshez vagy salátákhoz is. Emellett
tele van tápanyagokkal is, mint például a B-vitaminokkal és az
antioxidánsokkal. Összességében tehát érdemes kipróbálni a shiitake gomba
elkészítését otthon is, hiszen nem csak finom és egészséges, de még az
ételünket is feldobhatja vele. És ha egyszer rájösszünk kedvelt
fűszernövényünkkel együtt válogatott borban pácolni mekkora ízbomba lehet!