Sűrű Eperlekvár

  Az eper egyik legnépszerűbb
gyümölcsünk, amit számtalan módon felhasználhatunk: frissen, turmixokban,
süteményekben vagy akár lekvárként is. A sűrű eperlekvár készítése is egy
egyszerű és finom módja annak, hogy az eperfogyasztást változatosabbá tegyük.
Először is válasszunk ki egészséges, érett epret a lekvárhoz. Mossuk meg
alaposan őket, majd távolítsuk el a zöld szárat és vágjuk apró darabokra. Egy
nagy lábasban keverjük össze az epret cukorral és citromlével, majd kezdjük
el főzni közepes lángon. Fontos, hogy időnként megkeverjük az epreket, hogy
ne égjenek le. Ha az eper már megpuhult és a lé elfőtt belőle, akkor
használjunk botmixert vagy villát a lekvár összetöréséhez. Ez által lesz
sűrűbb az állaga. Ha elértük a kívánt sűrűséget, akkor töltsük üvegekbe a
forró lekvárt és zárjuk le őket alaposan. Hagyjuk őket hűlni fejtetőre
fordítva, hogy jó vákuumot képezzenek. Így hosszú ideig eltartható lesz az
ínycsiklandó sűrű eperlekvár. Ezt az egyszerű receptet bárki könnyen
elkészítheti otthon anélkül, hogy hozzáadott tartósítószereket kellene
használni. A finom és laktató sűrű eperlekvár remek választás reggelire
pirítósra kenve vagy desszertekhez kiegészítőként. Érdemes tehát kipróbálni
és élvezni a nyári ízeket egész évben!