A szelídgesztenye egy igazán finom és
tápláló őszi csemege, amelynek főzése nem bonyolult, de néhány apró trükk
segíthet abban, hogy tökéletesen elkészítsük. Először is fontos tudni, hogy a
szelídgesztenyét meg kell törni vagy be kell vágni, mielőtt főznénk. Ehhez
egy éles kést használjunk, és vágjuk be a gesztenyét kereszt alakban. Ez
segít abban, hogy a héja ne repedjen fel a főzés során, és könnyebben
lehúzhassuk. A következő lépés az, hogy tegyük a szelídgesztenyét egy
lábasba, és fedjük fel vízzel. Adjunk hozzá egy csipet sót is a vízhez, hogy
ízes legyen az egész. Majd forraljuk fel a vizet és főzzük a gesztenyéket kb.
20-30 percig, amíg megpuhulnak. Amikor elkészültek, vegyük le a tűzről és
hagyjuk őket kicsit hűlni. Majd jöhet az igazi móka: hámozzuk le a héjukat!
Ezt könnyebb lesz megtenni, ha még melegek a gesztenyék. Ha minden héjától
megszabadultunk, már csak ki kell nyomkodni azokat a belsejükből. A főtt
szelídgesztenye kitűnő köret lehet húsokhoz vagy akár desszertként is
fogyaszthatjuk. Ráadásul tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal is, így
igazán egészséges választás. Összegezve tehát: törjük vagy vágjuk be a
szelídgesztenyét, főzzük puhára sós vízben, hámozzuk meg és fogyasszuk ízlésünk
szerint! Egyszerűbb nem is lehetne. Jó étvágyat kívánok mindenkinek!