Szőlő Lekvár Készítés

  A szőlő lekvár elkészítése egy
egyszerű és ízletes módja annak, hogy kihasználjuk az érett szőlőt. A lekvár
készítése során a szőlő édes, zamatos ízét őrizhetjük meg hosszú időn
keresztül. Először is válasszunk ki egy jó minőségű, érett szőlőt a lekvár
elkészítéséhez. Mossuk meg alaposan a szőlőt, majd távolítsuk el a száruk
végén lévő darabokat. Tegyük a tisztított szőlőt egy nagy fazékba, és kezdjük
el felforralni. Amikor a szőlő felmelegszik és kezd levelet ereszteni,
nyomkodjuk össze egy villával vagy botmixerrel, hogy a gyümölcslevet
kinyerjük belőle. Amikor már kellően pépes a szőlő, adjunk hozzá cukrot ízlés
szerint. Az arány lehet kb. 1 kg szőlőhöz 500-700 g cukor. Óvatosan keverjük
össze a cukrot a gyümölcspéppel. Folyamatosan kevergessük a lekvárt, hogy ne
égjen le alja, majd folytassuk a felforralását. Amikor már sűrűsödni kezd és
szép pirosas árnyalatot vesz fel, vegyük le a tűzről. Az elkészült lekvárt
töltsük forró üvegekbe és zárjuk le azokat jól. Fordítsuk fejjel lefelé az
üvegeket, hogy megszilárduljon az állaga. Hagyjuk teljesen kihűlni és
tároljuk hűvös helyen. Így könnyedén elkészíthetjük otthon is a finom szőlő
lekvárt, amit reggelire kenhetünk pirítósra vagy sütemények töltelékeként is
használhatunk. Próbáljátok ki ti is ezt az egyszerű receptet!