A szőlő lekvár készítése otthon egy
egyszerű és ízletes módja annak, hogy kihasználd az érett szőlő szezonját. A
lekvárnak intenzív szőlő íze van, és tökéletesen passzol a reggeli pirítósra
vagy akár süteményekbe is. A szőlő lekvár elkészítésének lépései: 1. Először
is válassz ki jó minőségű, érett szőlőt. A legjobb eredmény eléréséhez
válaszd a fekete vagy vörös színű fajtákat. 2. Mossd meg alaposan a szőlőt,
majd távolítsd el a szárakat és bogyókat. 3. Tegyél egy nagy fazékba 1 kg
megtisztított szőlőt és 400 g cukrot. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy kevés
citromlevet is. 4. Keverd össze az összetevőket és fokozatosan melegítsd fel
közepes lángon, amíg a cukor felolvad és a szőlőbogyók megpuhulnak. 5. Miután
a szőlőbogyók teljesen megpuhultak, használj botmixert vagy burgonyanyomót az
összetevők pépesítésére. 6. Folytasd a főzést alacsony lángon, amíg a lekvár
besűrűsödik és elérte a kívánt állagot (kb. 30-40 perc). 7. Töltsd át forró
sterilizált üvegekbe a lekvárt, majd zárd le őket. 8. Hagyd kihűlni teljesen,
majd tárold hűvös helyen. Összességében tehát a szőlő lekvár készítése nem
csak egyszerű, de nagyon finom is. Kísérletezz különböző fajtákkal, ízesítsd
kedved szerint és élvezd az otthon készült finomságot!