A szőlőfajták sokszínű világában
könnyű eltévedni, hiszen rengeteg különböző fajta létezik a világon. Ezek a
fajták nemcsak ízben és színben térnek el egymástól, hanem az alapanyagukat
adó szőlőt is különböző területeken termesztik és gondozzák. Az egyik
legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajta a Chardonnay. Ez a fehér
szőlőfajta a világ számos borvidékén megtalálható, és rendkívül népszerű a
puha, gyümölcsös ízvilága miatt. A Chardonnay szőlőből készült borok lehetnek
könnyedek és frissek, de komolyabb testtel rendelkező, tölgyfahordós
érleléssel készült borok is. A Merlot nevű vörös szőlőfajta is nagyon
elterjedt és kedvelt. Ez a fajta általában lágyabb tanninszerkezetű borokat
eredményez, melyeket könnyűszerrel lehet kortyolgatni. A Merlotból készült
borokban gyakran találkozhatunk piros bogyós gyümölcsökkel és fűszeres
jegyekkel. A Cabernet Sauvignon pedig az egyik legsikeresebb vörös szőlőfajta
a világon. Erős tanninjai miatt sokszor hosszú érlelést igényel, de cserébe
gazdag ízvilágot kapunk: feketebogyós gyümölcsök, zöldséges jegyek és
vaníliás aromák jellemzik ezt a bort. Ezek csupán néhány példa a sokféle
szőlőfajta közül, amelyeket a borászatban használnak. Fontos megérteni, hogy
mindegyik fajtának más-más tulajdonságai vannak, és ezek határozzák meg a
végeredmény borának karakterét. Érdemes tehát kipróbálni minél többféle
szőlőfajtából készült bort, hogy felfedezzük az egyes fajták ízvilágát és
saját kedvenceinket megtaláljuk.