A tök fagyasztása egy remek módja
annak, hogy hosszabb ideig megőrizzük ezt az ízletes és tápláló zöldséget. Ha
van otthon friss tök, de nem szeretnénk azonnal felhasználni, akkor érdemes
fontolóra venni a fagyasztást. Először is válasszunk ki egészséges és érett
tököket. Mossuk meg alaposan őket, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb
darabokra vagy szeletekre. Ezután blansírozzuk őket, azaz rövid ideig
forrásban lévő vízbe mártjuk őket, majd hűtjük le gyorsan jeges vízbe téve.
Ezután csomagoljuk be a tököt légmentesen záródó műanyag vagy fólia tasakba,
majd tegyük őket a mélyhűtőbe. A legtöbb tökfajta jól bírja a fagyasztást,
így akár hónapokig is eltarthatják így. Amikor használni szeretnénk a
fagyasztott tököt, egyszerűen vegyük ki a mélyhűtőből és engedjük kiolvadni.
Használhatjuk levesekben, pürékben vagy akár süteményekben is. Összességében
tehát a tök fagyasztása remek módja annak, hogy hosszabb ideig élvezhessük
ennek az egészséges és finom zöldségnek az ízét és tápanyagtartalmát. Ne
feledjük azonban a megfelelő előkészítést és tárolást!