Az üvegek sterilizálása fontos lépés
lehet otthoni befőzés vagy tartósítás során, hiszen így biztosíthatjuk, hogy
az ételek hosszabb ideig frissek maradjanak és ne romoljanak meg. A
sterilizálás célja a kórokozók elpusztítása az üvegeken és azok fedelein. Az
első lépés az üvegek alapos tisztítása és áztatása. Először is mossuk el
alaposan meleg szappanos vízzel az üvegeket, majd áztassuk őket forró vízben
vagy fertőtlenítőszerben legalább 10 percig. Ezután jöhet a sterilizálás
folyamata. A leggyakoribb módszer a forralás: helyezzük az üvegeket egy nagy
fazékba, amelybe annyi vizet töltünk, hogy ellepje azokat teljesen. Forraljuk
fel a vizet, majd hagyjuk rotyogni legalább 10 percig. Fontos, hogy közben
figyeljünk arra, hogy az üvegek teljesen legyenek ellepve vízzel, és ne
érjenek egymáshoz vagy a fazék falához. Ha van otthon autokláv vagy gőzölős
sterilizáló berendezésünk, akkor ezek is kiváló megoldást jelentenek az
üvegek sterilizálására. Ebben az esetben kövessük a gyártó által ajánlott
utasításokat. Miután lejárt a sterilizálás ideje, óvatosan vegyük ki az
üvegeket a forró vízből vagy sterilizáló berendezésből és hagyjuk őket
kihűlni. Ügyeljünk arra, hogy ne érjenek hideg felülethez hirtelen, mert ez törést
okozhat. Végül tegyük félre a sterilizált üvegeket fedéllel lezáratlan
formában, és csak akkor zárjuk le őket teljesen, amikor már beletöltöttük az
ételeket vagy befőtteket. Összességében tehát az üvegek sterilizálása nem
bonyolult folyamat, de nagyon fontos annak érdekében, hogy biztonságos és
tartós ételeink legyenek otthon. Ha betartjuk a fent említett lépéseket,
könnyedén elkészíthetjük saját tartósított ételeinket anélkül, hogy aggódnunk
kellene azok minősége miatt.