A vargánya fagyasztása egy hatékony
módszer arra, hogy hosszabb ideig megőrizzük a friss gombákat és így később
is élvezhessük azokat. A fagyasztás segít megőrizni a gomba ízét és
textúráját, így ideális választás lehet azoknak, akik egyszerre szeretnék
felhasználni a gombát. Először is fontos megemlíteni, hogy csak friss,
egészséges gombát szabad fagyasztani. Mossuk meg alaposan a gombát, majd
vágjuk fel szeletekre vagy daraboljuk apróra, attól függően, hogy hogyan
tervezzük felhasználni később. A következő lépés az előfagyasztás. Terítsünk
ki egy tiszta konyharuhát egy tepsire, majd egyenletesen helyezzük el rajta a
gombaszeleteket vagy darabokat. Helyezzük be a tálcát a fagyasztóba és
hagyjuk állni legalább 2-3 órán keresztül. Ez segít abban, hogy a gomba ne
ragadjon össze a fagyasztás során. Miután előfagyasztottuk a vargányát,
csomagoljuk légmentesen zacskóba vagy tárolódobozba. Ne felejtsük el ráírni a
csomagra, hogy mikor fagyasztottuk le, így könnyebb lesz nyomon követni a
tárolási időt. A fagyasztott vargányát akár 3-6 hónapig is elállíthatjuk a
legjobb minőségben. Amikor fel szeretnénk használni a fagyasztott vargányát,
egyszerűen vegyük ki a fagyasztóból és engedjük kiolvasztani. Használjuk fel például
omlettben, tésztaszószban vagy pizzatetejeként. Így tehát könnyedén és
gyorsan megőrizhetjük a vargányát hosszabb ideig és élvezhetjük az intenzív
ízét bármikor!