Ha van egy klasszikus, melegítő leves,
amely mindig jól esik és tökéletes választás a hideg napokon, az a
lencseleves. A lencse ízletes és tápláló hüvelyes zöldség, amely tele van
fehérjével és rosttal, így ideális választás lehet egy egészséges ebéd vagy
vacsora elkészítéséhez. Az egyik legfinomabb változata ennek a levesnek a
következő lépésekből áll: először meg kell pucolni és fel kell vágni a
hagymát, sárgarépát és zellert. Ezután meg kell pirítani a zöldségeket
olívaolajon egy lábosban, amíg megpuhulnak és aranybarnára pirulnak. Ezután
adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát és petrezselymet, majd öntsük fel az
egészet zöldség alaplével. Adjunk hozzá lencsét is, lehetőleg barna vagy zöld
színűt, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és friss
fűszernövényekkel. Főzzük lassú tűzön legalább 30-40 percig, amíg a lencse
megpuhul és az ízek összeérnek. Ha túl sűrű lenne a leves, adjunk hozzá még
egy kis alaplevet vagy vizet. Ha túl híg lenne, főzzük tovább néhány percig,
hogy besűrűsödjön. Végül készítsünk egy kis pirítóst vagy friss kenyeret a
tetejére, és tálaljuk forrón. Ezt az isteni lencselevest akár sajttal vagy
tejföllel is lehet fogyasztani. Remélhetőleg kedvet kaptál ehhez az egyszerű
és tápláló recepthez! Próbáld ki otthon te is ezt a legfinomabb lencselevest
a családodnak vagy barátaidnak – garantáltan nagy sikere lesz! Jó étvágyat!