Az almafa metszése fontos feladat a
terméses ápolása és a fa egészségének megőrzése szempontjából. A helyes
metszés segíti az almafa növekedését, terméshozamát és megelőzi a betegségek
kialakulását. Először is, fontos megemlíteni, hogy az almafa legjobb ideje a
metszésre a téli hónapok, amikor a fa nyugalmi állapotban van. A megfelelő
eszközök használata is kulcsfontosságú, például éles metszőolló vagy fűrész.
A metszés lépéseit érdemes követni a következők szerint: 1. Első lépésként
távolítsuk el a beteg vagy sérült ágakat. Ezek könnyen felismerhetőek
lehetnek a barna vagy elszíneződött leveleik alapján. 2. Második lépésként
metszünk vissza azokra az ágakra, amelyek túl sűrűn vannak elrendezve, hogy a
fa belső része is megkapja a megfelelő fényt és levegőt. 3. Harmadik
lépésként figyeljünk arra, hogy az ágakat szögben metszük vissza, hogy
elősegítsük az új növekedést és minimalizáljuk az esetleges betegségek
terjedését. 4. Végül ne feledkezzünk meg az almafa koronájának formázásáról
sem. Tartsuk szem előtt, hogy mindegyik ágnak megfelelő távolságban kell
lennie egymástól, hogy egyenletesen oszoljanak el a gyümölcsök. Ezekkel az
egyszerű lépésekkel könnyedén elkészíthetjük az almafa metszését otthon is.
Ne feledkezzünk el róla: rendszeresen tartsuk karban almafánkat, hogy
egészséges maradjon és bőséges termést hozzon!