Baklava Recept

  A baklava egy hagyományos török
sütemény, melyet réteges tésztából és édes töltelékből készítenek. A recept
egyszerű, de időigényes, így érdemes rászánni egy kis időt a elkészítésére.
Először is meg kell vásárolni vagy elkészíteni a tésztát, ami általában
filotészta. A filotésztát rétegekre szedjük és közéjük olvasztott vajat
locsolunk. Közben elkészítjük a tölteléket, ami lehet dió, mandula vagy
mogyoró felaprítva és cukorral, fahéjjal ízesítve. A rétegek közé halmozzuk a
tölteléket, majd a tetejét is beborítjuk vele. A tésztát felvágjuk rombusz
alakú darabokra, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Amikor
megsült, még forrón meglocsolhatjuk egy cukorsziruppal, amelyet cukorból,
vízből és citromléből készítünk. Hagyjuk kihűlni, majd az ízek összeérnek és
finomra válik az egész. A baklavát nagyon könnyű variálni – akár
csokoládéval, mézzel vagy más gyümölcsökkel is készíthetünk belőle.
Próbáljátok ki ti is otthon!