Cukkini Télire Üvegben

  A cukkini egy könnyen termeszthető
zöldség, amely nyáron bőségesen terem, de szerencsére létezik egy módszer
arra, hogy télire is élvezhessük friss ízét: az üveges tartósítás. Először is
válasszunk egészséges, friss cukkiniket a tartósításhoz. Mossuk meg alaposan,
majd vágjuk fel őket körülbelül egy centiméter vastagságú karikákra vagy
kockákra. Fontos, hogy ne hagyjunk rajtuk héjat, mert az nem csak kellemetlen
textúrát fog kölcsönözni nekik a tartósítás során, de az ízüket is
befolyásolhatja. Ezután tegyük a cukkiniket tiszta üvegekbe. Használhatunk
befőttesüveget vagy akár sima üveg tetejes befőttesüveget is. Fontos, hogy a
üvegek teljesen szárazak és sterilizáltak legyenek a tartósítás előtt. Most
jön a lényeg: az ecetes lé elkészítése. Keverjünk össze egy liter ecetet és
egy liter vizet egy nagy fazékban, majd adjunk hozzá sót és cukrot ízlés
szerint. Forraljuk fel az elegyet, majd öntsük az üvegekbe a cukkini fölé.
Zárjuk le az üvegeket szorosan, majd tegyük őket száraz és hűvös helyre.
Hagyjuk őket legalább két hétig állni így, hogy jól átjárja őket az ecetes
lé. A tartósított cukkini nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen ételnek
télen is. Salátákba keverhetjük, tésztaszószokban használhatjuk vagy akár
magában is fogyaszthatjuk köretként. Összességében tehát a cukkini télire
üvegben való tartósítása remek módja annak, hogy nyáron begyűjtött friss
zöldséget télen is élvezhessük. Próbáljátok ki ti is ezt a könnyen
elkészíthető módszert!