Gratin

  A gratin egy hagyományos francia étel,
amelynek alapja általában zöldségek vagy krumpli. A legnépszerűbb verziója a
Gratin Dauphinois, amelyben vékonyra szeletelt krumplit rétegezünk fokhagymás
tejszínes mártással, majd megsütjük a tetején sajttal és vajjal. A gratin
elkészítése egyszerű, de időigényes folyamat. Először fel kell szeletelni az
alapanyagokat – például a krumplit vagy a zöldségeket. Ezután elkészítjük a
tejszínes mártást, amelyhez általában tejszínt, fokhagymát, sót és borsot
használunk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, majd rétegezni kezdjük az
előkészített alapanyagokat és a tejszínes mártást. Fontos, hogy minden
réteget jól megkenjünk a mártással, hogy ne száradjon ki a gratin sütés
közben. Végül megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és vajdarabokkal, majd
betesszük előmelegített sütőbe. Kb. 45-60 percig sütjük, amíg a teteje
aranybarna nem lesz, és a krumpli vagy zöldségek teljesen megpuhultak. A
frissen sült gratint általában köretként vagy önálló fogásként is
fogyaszthatjuk. A sajt és a tejszín gazdag ízt kölcsönöznek az ételnek, így
garantáltan elvarázsol mindenkit az asztalnál. Összességében a gratin egy
egyszerű, de ízletes francia étel, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon
is. Érdemes kipróbálni ezt az elegáns fogást egy különleges vacsora
alkalmával!