A legfinomabb almalekvár elkészítése
otthon sem lehetetlen feladat, sőt, nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Az almák magas pektintartalma miatt az almalekvár természetes módon
sűrűsödik, így nem szükséges hozzá zselésítő anyagot adni. Az első lépés az
almák megtisztítása és kimagozása. A megmosott almákat felkockázzuk, majd egy
lábasba tesszük őket. Hozzáadunk egy kevés vizet, cukrot és fűszereket ízlés
szerint (pl. fahéj, szegfűszeg). Lassú tűzön puhára főzzük az almát, közben
időnként megkeverve. Ha az alma már teljesen összeesett és sűrűsödött, akkor
levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Ha szeretnénk, hogy az
almalekvár darabos maradjon, akkor csak villával törjük át az almát. Az
elkészült almalekvárt üvegekbe töltjük, majd lezárjuk őket. Ha hosszan
szeretnénk tárolni az almalekvárt, érdemes a befőzési technikát alkalmazni: a
kiürített üvegeket forró vízzel átöblítjük, majd az almalekvárt forrón
belekanalazzuk a üvegekbe. Az üvegeket lezárjuk és fejjel lefelé fordítva
hagyjuk kihűlni. Az így elkészített almalekvár isteni finom reggelire vagy
akár desszertként is. Kiválóan passzol pirítóssal vagy palacsintával
fogyasztva is. Próbáljátok ki ti is otthon ezt a fantasztikus receptet!