A paradicsom lekvár egy igazán
népszerű és ízletes finomság, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. A
paradicsom lekvár elkészítése nemcsak egyszerű, de nagyon gazdaságos is,
hiszen a nyári szezonban olcsón hozzájuthatunk a friss paradicsomhoz. Az első
lépés a paradicsomok megtisztítása és felkockázása. Fontos, hogy csak érett
és egészséges paradicsomokat használjunk a lekvár elkészítéséhez. A
felkockázott paradicsomokat egy nagy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a
cukrot és a citromlevet. Az ízesítéshez akár vaníliát vagy fahéjat is
hozzáadhatunk. Ezután lassú tűzön főzzük a paradicsomot, amíg össze nem
sűrűsödik és lekvárszerű állaga nem lesz. Fontos figyelni arra, hogy ne égjen
le az alja, ezért időnként keverjük meg a fazék tartalmát. Amikor már elértük
a kívánt állagot, szedjük át üvegekbe a forró lekvárt és azonnal zárjuk le
őket. Fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket, hogy létrejöjjön a vákuum és
hosszabb ideig eltarthassuk a lekvárt. A paradicsom lekvár remek kiegészítője
lehet például pirítósoknak, süteményeknek vagy akár húsételeknek is. Gazdag
íze és zamatossága miatt sokan kedvelik ezt az egyszerűen elkészíthető
finomságot. Próbálja ki Ön is otthon ezt az ínycsiklandó receptet!