Propolisz Tinktúra Készítése

  A propolisz egy természetes anyag,
amelyet a méhek a kaptárjukban gyűjtenek össze, és a bejáratot bevonják vele,
hogy megóvják a kaptárt a kórokozóktól. A propolisz antibakteriális,
gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatású, így nagyszerű választás lehet az
egészségünk megőrzése szempontjából. A propoliszt tinktúraként is
használhatjuk, amely könnyen elkészíthető otthon is. Első lépésként szerezni
kell propoliszt, amit bio felszerelésekkel dolgozó méhészeknél lehet
beszerezni. A propoliszt apró darabokra kell törni vagy őrölni, hogy
könnyebben oldódjon az alkoholban. Ezután egy üvegbe tegyük bele a
propolisdarabokat, majd öntsük fel alkohollal. Fontos, hogy az alkohol
legalább 70%-os legyen, mivel ez segít kinyerni a propoliszból az aktív
hatóanyagokat. Az üveget jól zárjuk le, majd tegyük sötét helyre legalább két
hétig érlelni. A két hét letelte után szűrjük át a tinktúrát egy szűrőn vagy
gézen, hogy eltávolítsuk belőle a propoliszmaradványokat. Ezután már
használatra is alkalmas a tinktúra. A propolisz tinktúrát külsőleg is
használhatjuk például sebek kezelésére vagy bőrproblémák esetén. Belül pedig
cseppentsünk egy kevés tinktúrát egy pohár vízbe és fogyasszuk el, hogy
megerősítsük az immunrendszerünket. Összességében tehát a propolisz tinktúra
nagyszerű természetes gyógymód lehet számos probléma kezelésére. Érdemes
kipróbálni és saját magunk is elkészíteni otthon!