A Stevia egy trópusi növény, amelyből
cukorhelyettesítő édesítőszer készül. Otthon is könnyen termeszthető, ha
betartjuk néhány alap lépést. 1. Első lépésként válasszunk egy napos, meleg
helyet a növénynek, ahol legalább hat órán át kapja a napfényt. 2. A Stevia
kedveli a jó vízelvezetést, ezért ügyeljünk arra, hogy a talaj jól szellőző
legyen és ne álljon meg benne a víz. 3. A növényt rendszeresen öntözzük, de
ne engedjük elázni a gyökereket, mert könnyen rothadásnak indulhatnak. 4. A
Stevia szaporítása magról vagy dugványról történhet. Magvetés esetén
ügyeljünk arra, hogy nedves legyen a talaj és tartsuk melegen a csírázást
követő időszakban. 5. A növényt évente egyszer vissza kell metszeni, hogy
friss hajtásokat hozzon. 6. Ha hidegebb éghajlaton élünk, akkor célszerű az
őszi hónapokban áthelyezni a növényt beltérre vagy fagymentes helyre. 7. A
Stevia leveleit szüretelés előtt érdemes megkóstolni, hogy az igényeinknek
megfelelő édességet biztosítsuk magunknak. Összességében tehát a Stevia
termesztése nem bonyolult feladat, csak odafigyelést és gondoskodást igényel.
Ha betartjuk ezeket az alapvető lépéseket, hamarosan saját cukormentes
édesítőszerrel gazdagíthatjuk konyhakertünket.