A Valek Szőlőről szólva fontos
megemlíteni, hogy ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb szőlőfajta
Magyarországon. A szőlőt elsősorban a borászatban használják, de friss
fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Az első lépés a Valek Szőlő termesztésében
az megfelelő terület kiválasztása. A szőlő igényli a napfényt és a jó
vízelvezetést, ezért fontos olyan helyet választani, ahol ezek a feltételek
adottak. A következő lépés a talaj előkészítése. A szőlő szereti a
tápanyagban gazdag talajt, ezért érdemes trágyázni és megművelni a földet a
telepítés előtt. A szőlő ültetésekor figyelni kell arra, hogy megfelelő
távolságot hagyjunk a sorok között és az egyes tőkék között is. Ez
lehetőséget ad arra, hogy jól fejlődjön és elterüljön a növény. Az öntözés is
fontos része a szőlő gondozásának, különösen az első években, amikor még nem
alakult ki kellő gyökérzet. Fontos azonban vigyázni, hogy ne legyen túlzottan
nedves a talaj, mert ez rothadást okozhat. A metszést sem szabad
elhanyagolni. A megfelelő időben és módon végzett metszés segíti a növény
egészséges fejlődését és a megfelelő termést. Végül pedig ne feledkezzünk el
arról, hogy a szüret időpontja is nagy jelentőséggel bír. A Valek Szőlő
ideális érettségi foka ellenálló képességét is meghatározza. Összességében
tehát elmondható, hogy a Valek Szőlő termesztése komoly odafigyelést igényel,
de ha betartjuk az alapvető lépéseket és gondosan gondozzuk a növényt, akkor
gyönyörű és finom terméseket takaríthatunk be belőle.