A Barack Kompot egy hagyományos magyar
édesség, melyet általában ősszel, a barack szezonjában készítenek. Ez az édes
finomság egyszerűen elkészíthető otthon is, és tökéletes desszert lehet a
hideg téli estéken vagy akár ünnepi alkalmakkor is. Először is, válasszunk ki
érett barackot a kompotunkhoz. Mossuk meg alaposan és vágjuk fel kisebb
darabokra, majd távolítsuk el a magot belőle. Ha szeretnénk, ízlés szerint
hagyhatunk benne még némi héjat is. Egy nagy fazékba tegyük bele a
barackdarabokat, majd adjunk hozzá vizet és cukrot. Ízlés szerint szórhatunk
bele fahéjat vagy vaníliát is, hogy még gazdagabb ízt kapjon a kompott.
Forraljuk fel az egészet és utána főzzük lassú tűzön addig, amíg a barack
megpuhul és a lé sűrűsödni kezd. Ez általában 20-30 percet vesz igénybe.
Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl sokáig, mert akkor könnyen szétmállhatnak
a gyümölcsdarabok. Ha elkészült a kompott, hagyjuk kihűlni egy kicsit és már
tálalhatjuk is. Friss tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálalva igazán
isteni desszertet kaphatunk. Összességében tehát elmondható, hogy a Barack
Kompot egy egyszerű és ízletes édesség, mely bárki számára könnyedén
elkészíthető otthon is. Próbáljátok ki ti is ezt a finom receptet!